2020-07-18 14:00
Sivilce oluşumu özellikle yüz bölgesinde ergenlik cinsiyet hormonlarının etkisi ile ortaya çıkmakta ve kişilerin özelliklerine göre uzun zaman devam edebilmektedir. Gençlik çağında birkaç yıl devam eden sivilce oluşumu olağan karşılansa da çok yıllar devam eden ve derinleşerek iltihaplanan sivilce oluşumu tam bir baş belası olmaktadır. Antibiyotik tedavilerine dirençli ve sık tekrarlayan yapısı ile meydana gelen sivilce oluşumu bulunduğu yerde bir çeşit yara oluşturur ve nedbe dokusu bırakarak iyileşmektedir. Sivilcenin derinliğine ve genişliğine göre derin ve geniş izler kalmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi sivilce izleri aslında küçük yara izleridir. Bununla beraber güneş ışınlarının etkisi ile birtakım koyu renkli lekelerin de oluşması beklenir.
Yaşın ilerlemesi ile doğal olarak veya tedavilerle yeni sivilce oluşumu sonlansa da sivilcelerin bıraktığı yara izlerini gidermek için tedavi gerekmektedir. Sivilce izlerini gidermek için genellikle uzun soluklu ve sabırla tedavi gerekmektedir. Her zaman tamamen yok etmek olası olmasa da önemli ölçüde azaltma sağlanabilir.
Akne sekeli de denilen sivilce izlerini tedavi etmek için çok eski yıllardan beri dermabrazyon denilen cerrahi bir işlem, uygulama sıklığı azalmış olsa da halen kullanılmaktadır. Aslında dermabrazyon yöntemi ileri derecede sivilce izleri olan kişilerde oldukça etkili olan ve tercih edilebilecek bir yöntemdir. Bu yöntem uygulama için genel anesteziye ihtiyaç duyulması, iyileşme süresinin birkaç hafta gibi uzun olması, bakım ve pansumanının zor olması gibi nedenlerle yerini daha çok fraksiyonel lazer uygulamalarına bırakmıştır.
CO2 Fraksiyonel Lazer uygulaması sivilce izleri tedavisinde gold standart haline gelmiş etkili bir yöntemdir. Bu yöntem Deri yüzeyinde binlerce mikron boyutunda delikler açarak ve bu delik alanlardaki deriyi yok ederek etki etmektedir. Derinin üst kısmı bazı deri adalarını elek şeklinde sağlam bırakılarak bir kısım deri tıraşlanmış gibi kabul edilebilir. Bu işlem ile deri sıkılaşmakta ve ayrıca oluşan ısı etkisi ile kollajen uyarımı tetiklenmektedir. Günümüzde dünyada akne tedavisinde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Güneş lekeleri ve kırışıklıkların yok edilmesi için de kullanılan bu yöntem için çok seanslı uygulama gerektiği bilinmelidir.
Bunun dışında çok eski yıllardan beri piling tedavisi özellikle çok ileri olmayan olgularda tercih edilebilir. Ancak bu konuda çok deneyimli kişilerin uygulaması önemlidir.
Bunların dışında derin hasarlar oluşturmuş sivilce izleri için çukur alanları doldurma amacı ile dolgu - yağ enjeksiyonu yapmaktayız. Bu işlemlerin yanında subsizyon denilen yara yerinin alt kısmını gevşetmeyi amaçlayan bir işlem de yapılmaktadır, subsizyon yani altını açma işlemi derin çukurları doldurma işlemi ile tamamlandığı durumda daha başarılı olmaktadır.
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın bu tedavinin çok seanslı ve uzun bir tedaviler kümesi olduğunu hatırlatmak isterim.
Hangi yöntemin ne zaman ve ne kadar süre ile seçileceği girişimi yapan doktorun deneyimine göre tercih edilecektir.