2018-08-06 12:35
Kök hücre vücuttaki diğer hücre tiplerine farklılaşabilen ve kendi kendini yenileme özelliğine sahip sahip olan ana hücrelere denir. Yani yeni hücre tedarikçileridirler. Yetişkin kök hücre ve embriyotik kök hücre olmak üzere ikiye ayrılmışlardır. Kök hücre tedavisi ise kişilerin yağ dokusu ya da kemik iliğinden alınan numunelerin özel bir yol ile kök hücre haline getirilmesi işlemine verilen addır.
Bu tedavinin uygulanması birçok hastalıkta uygulanabilmektedir. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarında oldukça fazla kullanılan bu tedavi ile diz ve kalça gibi hızlı yıpranma gösteren eklem kireçlenmelerinde genellikle yapılan protez uygulamaları yerine kök hücre tedavisi yapılabilmektedir. Bu sayede hastalar yatağa bağlı ve hasta bakıcı ihtiyacıyla birlikte yoğun bakımda kalmak yerine çok daha kısa sürede ve hızlı bir şekilde gelişme ve iyileşme göstermektedirler. Bu tedavi yöntemi ile herhangi bir anestezi uygulanmadığı için çoğu riskte ortadan kalkmış oluyor. Özellikle kireçlenme olarak tabir edilen kıkırdak dokunun hasar gördüğü artroz vakalarında başarı ile uygulanan kök hücre tedavisi kas-tendon hasarları ve spor yaralanmalarında da oldukça başarılı sonuçlar ile uygulanabilmektedir.
Kök hücre tedavisinin başarıya ulaşabilmesi için hastanın yağ dokusu ve kemik iliğinin alınması gerekir. Alınan bu numuneler özel bir yöntem sayesinde hastaların problemli olan bölgesine saflaştırılmış kök hücre olarak uygulanmaktadır. Hasta tedavi olduğu aynı gün içinde tekrar günlük yaşamına ve işine geri dönebilmektedir. Bu tedavi yönteminde yapılması gereken tüm işlemler bir yatış işlemi gerektirmeden hızlı ve kolay bir süreçle yapılmaktadır.
Kök hücre tedavisi olmak isteyen hastaların genellikle günlük yaşamını etkileyecek ve yeme-içme gibi herhangi bir kısıtlama uygulamasında bulunulmamaktadır. Ancak hastaların mevcut sağlık şartlarının korunması için kilo kontrolü yapılması ve vücutta oluşacak herhangi bir darbeden kaçınılması için riskli hareketlerin yapılmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Bu tedavi yöntemi kişinin kendi hücrelerine uygulandığı için ortaya bir alerjik reaksiyon çıkabilmektedir. Bu nedenle kök hücre tedavisi belirli aralıklarla yapılabilmektedir. Alerjik reaksiyonların oluşmadığı durumlarda herhangi bir aralık olmadan tedaviye devam edilme şansı mümkündür.